Torsdagen 15 februari 2018, 19:00

Gävle symfoniorkester          

Dirigent: Jaime Martin

Solist: Anthony Marwood, violin
Kulturhuset, Hudiksvall

Erik Wallenström presenterar programmet 18:00.

Ravel Tombeau de Couperin
Ades Violinkonsert "Concentric Paths"
PAUS
Stravinskij Pulcinella suite
Bach Svit nr 3

Johann Sebastian Bachs Orkestersvit nr 3 är ett musikaliskt underverk. I den återfinns också ett av den klassiska musikens mest kända och omtyckta stycken – Air. Vi hör den ofta i olika arrangemang, men här får vi uppleva Air i hela sin magnifika skepnad när Jaime Martín och Gävle Symfoniorkester lyfter Bachs sublimt vackra melodiska linjer till en himmelskt upphöjd musikupplevelse.

Bach skrev fyra orkestersviter och alla består av en rad omväxlande snabba och långsamma danser som var på modet under barocken. I den här tredje och kanske mest kända sviten hör vi förutom Air också Gavott, Bourrée och Gigue.

MarwoodEn stor upplevelse är det också att se och höra den brittiska violinisten Anthony Marwood. Han är inte bara en briljant solist med häpnadsväckande teknik och vidunderligt vacker violinton. Han har också en fenomenal scenisk karisma som gör varje konsert med honom till en minnesvärd händelse. Här spelar han landsmannen Thomas Adès hyllade violinkonsert som skrevs direkt för Marwood och som han också uruppförde vid en konsert i Berlin 2005. Om Adès Violinkonsert skrev tidningen The Guardian att ”Det är tjugo magiska minuter. Första satsens sinnliga virvlar övergår i andra satsens djupa vemod innan vi dras med ut i den tredje och avslutande satsens gränslösa universum.”