Fredag 24 november 2017, 19:00 

KAMUS string quartet

Baptistkyrkan Hudiksvall

Biljettpriser: Medlem 130 kr, icke medlem 160 kr, ungomar under 20 år och studerande gratis

Biljetter säljs endast i konsertkassan fr.o.m. en timme före konsertstart

PROGRAM

EINOJUHANI RAUTAVAARA

(1928-2016)

Stråkkvartett no.1, "Quartettino"

I. Presto

II. Andante

III. Vivace assai (alla giga)

EDVARD GRIEG(1843-1907)

Stråkkvartett no.2 i F EG117 (ofullbordade)

I. Sostenuto - Allegro vivace e grazioso

II. Allegro scherzando - Più viv

PAUS

JEAN SIBELIUS

(1865-1957)

Stråkkvartett op.56, ”Voces Intimae”

I. Andante - Allegro molto moderato

II. Vivace

III. Adagio di molto

IV. Allegretto (ma pesante)

V. Allegro

 

kammarserien flyer Kamus 1

Dynamisk stråkkvartett kommer till Gävleborg

 

Den mångsidiga finländska stråkkvartetten Kamus intar Gävleborg. Kvartetten har gett konserter på de största festivaler och städer i Finland, och har spelat i europeiska storstäder som London, Paris, Wien, Berlin och Bryssel.

 

Idag gör de internationella turnéer med spelningar i Storbritannien, Nederländerna, Mexiko och kommer nu till Sverige och Gävleborg. Kamus erbjuder konserter med ett mångsidigt utbud av repertoar och har samarbetat med många finska tonsättare, vars verk Kamus har uruppfört och spelat in för finska radion (YLE).

-       I år firas 100-årsjubileum för Finlands självständighet och med anledning av det har vi riktat blicken mot öster och är glada att kunna erbjuda Gävleborg den här fantastiska kvartetten, säger Neta Norén producent Region Gävleborg.

Kamuskvartetten består av Terhi Paldanius - violin, Jukka Untamala - violin, Jussi Tuhkanen - viola, Petja Kainulainen - cello och bildades i Helsingfors 2002, under studietiden på den prestigefyllda Sibelius-Akademin.

Under 2010 spelade Kamus in fyra kvartetter av den samtida finländska kompositören Seppo Pohjola på Alba Records. Skivan fick utmärkta recensioner och nominerades för bästa klassiska inspelning i Finland, en sällsynt händelse för en debutskiva som endast består av samtida repertoar. Deras andra inspelning är baserad på Jean Sibelius mästerverk för stråkkvartett "Voces intimae", och släpptes sommaren 2015, året för Sibelius 150-årsjubileum och vann priset för bästa CD av finska radion.

I Gävleborg framför de; Einojuhani Rautavaara: String Quartet no. 1, Edvard Grieg: Stråkkvartett no. 2 samt Jean Sibelius: String Quartet op.56 ”Voces Intimae”.

Konserter
Onsdag          22 november kl 19.00 Järvsöbaden, Järvsö
Torsdag         23 november kl 19.00 Musikverket, Kulturcentrum Sandviken
Fredag           24 november kl 19.00 Baptistkyrkan, Hudiksvall

Konserterna en del av Kammarserien. I Kammarserien presenterar arrangörer i länet och Kulturutveckling, Region Gävleborg kammarmusikkonserter. Skickliga musiker med hela världen som arbetsplats gör nedslag i länet och bjuder på allt från blåsinstrument och piano till violin, sång och slagverk.