Meny Stäng

Baptistkyrkan, Käppuddsgatan 10, Hudiksvall

pastedGraphic.png

Program

Lars Aksel Bisgaard.         Pianosonat i Ess-dur, baserat på skisser av Ludwig van Beethoven
1947-                             VÄRLDSPREMIÄR

Ludwig van Beethoven      Symfoni nr. 7 i A-dur, Op. 92, 2. sats, Allegretto, i  Franz Liszts transkription
1770-1827                      för piano

Paus

Ludwig van Beethoven      Pianosonat nr. 14 i ciss-moll, Op. 27 nr. 2, “Månskenssonaten”

Ludwig van Beethoven:    ‘Wellingtons Sieg oder Die Schlacht Bei Vittoria’, Op. 91, i tonsättarens egen
                                       transkription för piano
                                      SVERIGEPREMIÄR

Carl Petersson

Carl Petersson föddes i Lund och är uppvuxen i Helsingborg. Som fjortonåring påbörjade han sin pianoundervisning och tio år senare utexaminerades han från det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn där han studerade piano och pedagogik för professor José Ribera. Carl har också studerat för professor Hans Pålsson. Fyra gånger i rad belönades Carl med stipendium till Tel-Hai International Piano Masterclasses, där han studerade med Pnina Salzman, Victor Derevianko, Emanuel Krasovsky och Nikolai Petrov.

Carl har konserterat i Kanada, USA, Kina, Hongkong, Taiwan, Sverige, Danmark, Polen, Frankrike, Tjeckien, Slovakien, Tyskland samt Israel med orkestrar som Buffalo Philharmonic, Toronto Concert Orchestra och den Tjeckiska Radioorkestern. Han har framträtt i salar som Kanadas Nationalgalleri i Ottawa, Glenn Gould Studio i Toronto, Shanghai Oriental Arts Center i Kina och Kleinhans Music Hall i Buffalo i USA och samarbetat med dirigenter som JoAnn Falletta, Kerry Stratton och Niklas Willén. Carl har ofta blivit inbjuden att delta i internationella musikfestivaler såsom Music and Beyond i Kanada, den internationella Chopinfestivalen i Antonin, Polen och Beethovenfestivalen i Teplice som Carl 2015 invigde tillsammans med Teplices Filharmoniker och den Tjeckiska Filharmonins kör.

2013 mottog Carl sin doktorstitel från musikhögskolan i Kraków, där han också var assistent för Mariola Cieniawas pianoklass. Carl har också gjort en uppmärksammad inspelning med Pilsen filharmoniska orkester av två bortglömda pianokonserter skrivna av Friedrich von Flotow. Skivan släpptes på det svenska bolaget Sterling för vilka Carl senare spelade in Leopold Godowskys ”Javasvit” följt av ett album med duetter för cello och piano av Jacques Offenbach och Friedrich von Flotow. Under sin kanadensiska turné gjordes också en liveinspelning av Griegs pianokonsert för Kanadas Radio CBC. Senast kom han ut på Naxos & Grand Piano med Edvard Grieg och Helge Evjus pianokonserter. 2016 släppte Carl ytterligare ett album med samtida dansk pianomusik.

Detta är femte gången vi har glädjen att hälsa Carl välkommen till Hudiksvall.

Lars Aksel Bisgaard föddes 1947 i Köpenhamn. Han har studerat musikvetenskap på universitetet i Köpenhamn samt musikteori och historia på Kungliga Danska Musikaliska Akademin och var elev till tonsättaren Per Nørgård under många år. Lars Aksel har undervisat i musikteori och musikhistoria från 1981 till 2013, större delen av tiden vid Kungliga Danska Musikaliska Akademin. Bisgaard har komponerat mycket pianomusik samt koralverk och två operor, Silvia och Arcadia, båda baserade på Johan Sebastian Bachs musik. Silvia hade premiär och spelades in 2000, medan Arcadia ännu väntar på sin premiär

Ludwig van Beethoven är en av världens största kompositörer, som kommer att framtona på ett nytt och annorlunda sätt i denna konsert, förutom i den älskade Månskenssonaten, som är den klassiska Beethoven.