Meny Stäng

Lördag 26 februari 2022, 16:00

Baptistkyrkan, Käppuddsg. 10, Hudiksvall

Irina Serotyuk, accordeon
Magnus Holmander, klarinett

Program

Programmet består av nyskrivna kompositioner och arrangemang för klarinett och accordeon.

Före paus musik av bl.a. de ukrainska tonsättarna Artem Nyzhnyk, Karmella Tsepkolenko och Myroslav Skoryk samt nyskriven svensk musik av Andrea Tarrodi, Svante Henryson och även Cadenza av den svenska operastjärnan Margareta Hallin för  klarinettsolo.

Efter paus musik av Luciano Fancelli och Astor Piazzolla.

Artem Nyzhnyks ”Lakes from out there” är ett verk från 2020, som är nytt för Sverige. Det består av tre satser där man får uppleva tonsättarens oro, rädsla och ångest. Hans musik är fylld av ovetande och tvekan, förtvivlan och smärta. Tredje delen, “Lake of return” påminer en smula om Astor Piazollas musik , med sina tangorytmer och harmonier. Verket, som är beställt av Irina och dedicerat till henne, innehar en viktig plats i programmet. Artem utvecklade accordeonens liv och dess traditioner i Donetsk. Han är driven accordeonist och begåvad tonsättare som har skapat en fruktbar musikalisk miljö omkring sig. Han var en ledande figur i hela östra Ukraina, när plötsligt allting förstördes, och han drabbades av det märkliga kriget i  Ukraina, och han var tvungen att fly med hela sin familj från Donetsk 2016. Han blev tillsammans med många medborgare, där de flesta förlorade sina hem, sina jobb och allt annat, övergiven av myndigheterna. 

Magnus och Irina träffades när de båda gjorde sina masterstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Tack vare den mycket ovanliga instrumentkombinationen har duon redan skaffat sig en helt egen och personlig repertoar. De ger konserter tillsammans i sina hemländer Sverige och Ukraina och har varit inbjudna till Capri i Italien. Var för sig spelar de som solister med orkestrar runt om i Europa.

Irina var 2021 en av de tre finalisterna på ”Solistpriset” och undervisar till vardags på Lilla Akademien i Stockholm och satsar på att bygga upp en grupp av unga svenska accordeonister, med målet att de både ska kunna tävla internationellt och spela på toppnivå.

Magnus är en unik musiker med sin blandning av musik och magi. Han har fått mycket musik sig tillägnad och utsågs av European Concert Hall Organisation till Rising Star 2019-2020.

Entré 160 kr, medlemmar 120 kr, barn och ungdom under 20 år samt SFI-elever gratis
Förköp i Guldsmedskiosken 220129-220225
Kassan öppnar 15:00